února 15, 2018

Fazolové brownies

by , in

Brownies je čokoládová bomba, a čokoládu zbožňujeme všichni. Tohle je lehčí verze, která je z fazolí. Sama jsem tomu nevěřila, fazole nejsou vůbec cítit a pokud to nikomu neřeknete tak to ani nepozná. Jen doporučuji použít červené, mají jemnější chuť a s kombinací pohankové mouky bude brownies perfektní.

Ingredience:

2 plechovky červených fazolí
1 hrnek pohankové mouky
3 lžíce kakaa
4 lžíce třtinového cukru
2/3 hrnku mléka (nejlepší je kokosové)
1/3 hrnku oleje
tabulka čokolády
jeden vanilkový lusk
jeden prášek do pečiva
1 banán
špetka soli

Recept:

1. Fazole pořádně propláchneme pod tekoucí vodou a dáme je do misky. Přidáme k nim mléko, olej a nakrájený banán. Tyčovým mixérem vytvoříme těsto. V druhé misce si smícháme všechny suché suroviny, kromě čokolády. Poté přidáme do první misky a mixérem všechno rozmixujeme dohladka.


2. Nasekáme si na drobné kousky čokoládu a vmícháme jí do těsta. Těsto dáme na vymazaný plech nebo pečící papír, směs je hodně hutná.Troubu si předehřejeme na cca 170 a pečeme 20-25 min. Doporučuji spíš těch 20, ale záleží jak vám peče trouba.

3. Nechce chvilku odležet a brownies vychladnout, poté nakrájejte.



ledna 16, 2018

Chia puding

by , in
      Kdo by ho neznal. Myslím, že už je tak v kurzu, že ho mají skoro v každé kavárně na snídaně i svačiny. Můžete si ho udělat doma a vyjde Vás na pár korun. Jako základ jsou zde chia semínka, a skoro bych dodala, že čím víc, tím líp. Střed je pro ovocné smoothie a horní vrstva je ideální na domácí granolu s oříšky. Nejvíc se mi osvědčilo kokosové mléko. Je jemné a s každým ovocem chutná fantasticky.

Ingredience:

kokosové mléko
chia semínka
kousek ananasu
domácí granola
oříšky

Recept:


1. Do skleničky nalijte kokosové mléko a přidejte cca 3 lžičky chia semínek. Tohle vážně záleží na to jakou skleničku použijete. Pořádně zamíchejte a dejte do ledničky.

2. Asi po 15 minutách vyndejte z ledničky a znova zamíchejte, pokud bude někde ještě místo, znamená to, že máte málo semínek. Takže přisypejte, zamíchejte a nejlépe dejte do lednice přes noc odležet.

3. Druhý den vyndejte skleničku. Do mixéru dejte kousky ananasu a rozmixujte. Nalijte do skleničky rozmixovaný ananas, přijdete granolu a dozdobte oříšky. 



ledna 05, 2018

Pečené batáty s paprikou a avokádovou salsou

by , in
        Sladké brambory, neboli batáty jsem poprvé vyzkoušela asi před půl rokem. Nevím proč, k některým potravinám trvá, než si najdete cestu. Batáty vždycky před přípravou oškrábu, jsou recepty kde píšou, že nemusíte, ale mají až moc tvrdou slupku. Co z nich je opravdu skvělé, tak polévka, ale o tom někdy jindy. Zajímavé je, že jejich energetická hodnota je asi o polovinu vyšší než u klasických brambor. 

Na přípravu:

na cca 2 porce:

2 až 3 batáty, záleží jak jsou velké
2 stroužky česneku
2 lžičky červené sladké papriky/ může být i uzená
olivový olej
sůl, pepř

Avokádová salsa:

1 zralé avokádo
štáva z limetky podle chuti
sůl
čerstvý pepř
olivový olej
koriandr

Recept:

1. Batáty oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Dáme je do mísy, kam vymačkáme česnek, přidáme mletou papriku a ochutíme.

2. Připravené batáty přendáme na plech a pokapeme olivovým olejem, já ještě lehce dosolila. Pečeme cca na 150C, 30-40 min. Během pečení nejlépe jednou obrátíme.

3. Zralé avokádo přendáme do menší misky a vidličkou rozmačkáme. Ochutíme pepřem a solí a zakápneme štávou a olejem. Podle chuti můžeme koriandr vmíchat do avokáda nebo dáme pouze na ozdobu.


ledna 03, 2018

RawVeganPaleo

by , in
        Když jsem byla ještě dítě, moje babička vždycky ob den upekla buchtu. Takovou tu poctivou, voňavou a z obyčejné mouky. S kamarády jsme přilítli ke stolu s upatlanýma rukama a s chutí jí celou snědli. Nikdo se nezaobíral tím, jestli v tom je hrnek cukru nebo dva. Vlastně v té době člověk jedl všechno. Od svíčkové, která byla v neděli po rajče utrhnuté ve skleníku. Taková ta upřímná radost kdy se sednete ke stolu a sníte celý talíř a jdete si ještě přidat.

       Já jsem nikdy nechápala nutriční tabulky. Jak mi někdo může vypočítat, že mi bude stačit jeden krajíc chleba, když  mám chuť na dva! Já teda po jednom krajíci nikdy nepřibrala ani kilo, nevím jak vy. Možná je to tím, že všude vidíme ty navoněné fotografie. Kde jsou kaše, proteiny se doporučují skoro i do koupele a pokud člověk někam dá klasický rohlík, přirovnává se to pomalu ke zločinu. Takže lidé kupují jídla, které nechtějí a jedí věci, které jim nechutnají. 

     Aby si někdo nemyslel, nemám nic proti nikomu, kdo se rozhodl stravovat třeba vegansky. Mě osobně je tenhle směr hodně blízký, ale sama vím, že nikdy "vegan" nebudu. Mám totiž ráda některé potraviny, kterých se vzdát nechci a kdybych se jich vzdala nebudu se cítit dobře. Tohle rozřazení do určité kategorie mi přijde prostě svazující. Musíte se řídit určitými pravidly a nikdy nesmíte chtít něco jiného.

Nemusíte za každou cenu někam patřit a jíst podle momentálních trendů. Čím víc budete řešit jídlo, tím míň z něho budete mít radost. Prostě se seberte a dejte si něco na co máte chuť. Třeba výběrovou kávu z české pražírny.

PS: rohlík je žrádlo, ne kámoš.


fotografie z: http://www.cookrepublic.com
července 23, 2017

Mojito

by , in
Kdo by nemiloval Mojito?
Jeden z nejznámějších drinků na celém světě, přesto všude chutná jinak. Všechno záleží na tom, jaké použijete ingredience, a především druh máty, těch je mnoho. V horkých letních dnech si ho ráda udělám i doma, je to snadné rychlé a nezůstanete u jednoho :)

Ingredience:
Hrst máty ( mochitová )
Drcený led
Bílý rum
Třtinový cukr
Půlka limetky
Voda

Postup:
1. Připravíme si vhodné sklenice, hodíme trošku máty do sklenice, lžičku třtinového cukru a tři kousky limetky. Všechno tloučkem ( z hmoždíře ) umačkáme na kašičku.

2. Nalijeme panáka bílého rumu, trošku vody a obsah skleničky vyplníme drceným ledem až po okraj. Přidáme zbytek máty dva malé kousky limetky a celý obsah zamícháme lžící.

3. Můžeme ozdobit zbytkem máty a podáváme.




Follow me: instagram

května 31, 2017

Kam v Praze ?

by , in
           Miluji dobré jídlo, kdo taky ne. Poslední roky se gastronomie v Praze hodně pozvedla. Především tu najdete rozmanité kuchyně a také kavárny. Ty jsou skoro na každém kroku, ovšem dobré espresso, Vám neudělají všude. S kamarádkou jsme šly na snídani do Cafefin. Tolik vychvalované místo, předčilo mé očekávání. Kavárna není nijak veliká a přesto prostorná. Mají vkusný interiér, nesedíte moderně na kusu pařezu, ale na pohodlných židličkách. Vyzkoušely jsme jogurt s černou rýží, ano černou. Chutnají vám oříšky? Tak to si jí zamilujete. Dále malinový dort, nemusím tolik sladké, ale někdy mu prostě neodolám. Také mají v nabídce Bánh mì bagetky, všemožné dorty a vyhlášený avo toast, ten jsem nezkusila, alespoň o důvod víc, proč příště jít.

           A káva? 10/10, nejsem odborník, ale taky nevypiji všechno. Pokud chcete strávit příjemnou chvilku, dát si dobré jídlo, a kochat se interiérem, vřele doporučuji.
Stránky mají zde






května 08, 2017

GREY basic dress

by , in
Poslední dobou ráda nosím jednoduché kousky. Nebudu lhát, mezi mé oblíbené barvy patří šedá, černá a bílá. Jsou to barvy které sluší většině, dobře se kombinují a jsou univerzální, jak do města, tak do školy. Jsem ten typ holky, která miluje šaty, má jich víc něž dost, ale nosí je párkrát do roka. Obdivuji všechny, které odložily kalhoty, těm budu věrná navždycky.

Když už nastane příležitost obléct si šaty, je to většinou na nějakou událost. No, časy se mění a já už oblékám šaty i jen tak do města, a vážně si to užívám! Nemusíte přemýšlet jaké kombinace trička a kalhot si zase vezmete. Stačí jeden kousek, pohodlné boty a můžete vyrazit, třeba na rande :)

Nejvíc praktické bude si pořídit šaty v jednoduché barvě, pohodlné a s délkou vyhovující vaší postavě, ( nejlépe aby začínaly až pod zadkem ). Nebojte se toho, šaty sluší každé ženě.

šaty značky: missguided odkaz zde 
boty: humanic











PS: grey is co cool :)

                                                          Follow my INSTAGRAM
                                                          
května 07, 2017

Všechno je o lidech

by , in
          Tak to prostě je a nikdy nebude jinak. Jsem překvapena, jak všechno záleží na jediném člověku. Tolik nás dokáže ovlivnit jedna maličkost, až je to k neuvěření.

          Byla opět středa, a já jsem se chystala jít na jogu. Momentálně je to jedna z mála aktivit, které se opravdu pravidelně a snad i poctivě věnuji. Vydržela jsem u ní už pár měsíců, tak je zcela jasné jak se vždycky těším až si sbalím ty dva kousky oblečení a vydám se do studia.

          Přivedla mě k ní vlastně náhoda. Seděla jsem doma s kamarádkou nad vínem a mezi rozhovorem o chlapech a šatech nás to tak nějak napadlo. Ani jedna neprahneme po běhání, a hlavně bydlíme každá na druhé straně města, takže aby jsme vždycky ráno spolu vyběhly je celkem nereálná představa ( hlavně dost stresující ). Tak jsme hledaly co všechno se dá dělat, od lezení po stěně po tančení u tyče, jde v podstatě cokoliv. Tak jsme zvolily zlatou střední cestu a rozhodly se pro jogu.

          Já jsem jí dřív už vyzkoušela, tak jsem věděla co od toho očekávat a přesvědčit Barču moc sil nezabralo. Počáteční nadšení bylo obrovské a hned po první hodině jsem věděla že to je právě TO ONO. Nevěděla jsem jestli u toho vydržím, ale přesně jsem cítila, že jestli něco mám dělat tak je to joga. Člověk se skvěle protáhne, hodí stres za hlavu a dostane se do takových pozic o kterých se mu ani nezdálo.

         U spoustu cvičení a aktivit záleží s kým to děláte, je to o lidech. Naše instruktorka je přesně ten typ člověka, který když se na Vás podívá hned byste ho pozvali na kávu a povídali si s ním hodiny. Hlavně z vás nedře kůži za živa, ví co od vás může čekat a umí POCHVÁLIT. To mi přijde, že je momentálně tabu a všude na vás akorát řvou dej do toho všechno, si máslo!

        Minulou středu jsme ale měli záskok, protože naše instruktorka byla nemocná. No upřímně byla jsem tak stahaná z celého dne, že mi to bylo jedno. Jenže pak to začalo, místo vřelého přístupu, před námi seděl chlap v "divných kraťasech", na ruce měl hodinky a začal nás drilovat hned na začátku. Kdepak, žádné klidné dýchání, rovnou jsme se protahovali jak kobylky. Místo aby cvičil s námi, celou dobu chodil sem a tam, ( když mi stál za zadkem a kontroloval jestli to dělám správně, měla jsem chuť přestat ). Připadala jsem si jak na hodině tělocviku a za sebemenší chybu bych automaticky dostala dvojku.

        Jenže tím to nekončilo. Když jsme dělali některou pozici, tak si to pečlivě stopoval na vteřinu přesně. Bylo úplně jedno jestli jste v nádechu, výdechu, nebo hlavou dolu, prostě přestaňte teď hned. Pak přišel stoj na hlavě. Nikdy jsem ho nedělala, a už jen při té představě mám zlomený krk. Několik lidí to odmítlo dělat včetně mě, v ten moment jsem myslela že nás pošle domu. Neposlal, neměl na to koule, tak jsme se koukali na ostatní jak si lámou krky, (a vážně to vypadalo, že to neskončí dobře, naštěstí to všichni víceméně přežili).

Na konci místo uvolnění a dobré nálady, jsem měla chuť ho něčím přetáhnout. Kdyby tohle byla moje první hodiny jogy už o ní nikdy nechci slyšet.

Nenechte se odradit po první špatné zkušenosti. Někdy je to jenom blbá náhoda :)






dubna 30, 2017

Zapečený chřest se sýrem

by , in

Chřest si buď zamilujete a nebo ho už nikdy neochutnáte. Má specifickou chuť a pokud se uvaří tak já má, je vynikající. Doporučuji před receptem nastudovat správný postup jak chřest uvařit návod zde .
Na přípravu:

2 porce
Svazek chřestu cca 500 g
9 menších brambor
půl kelímku smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
Parmezán nebo veg. verze: tavenýr
Kousek másla
půlka citronu
olivový olej
sůl
pepř
italské bylinky

Recept:

1. Chřest uvaříme podle návodu. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Ochutíme je solí, pepřem, italskými bylinky a dáme kapku olivového oleje. Takto připravené brambory dáme v zapékací misce do předehřáté trouby na cca 200 stupňů na 25 - 30 minut. Poté si nastrouháme parmazán.
2. Po necelé půl hodině vytáhneme brambory z trouby a zalijeme je troškou smetany. Vyskládáme uvařený chřest a lehce ještě osolíme a opepříme. Na chřest dáme kousíček másla a na vrch poklademe nastrouhaný sýr.
3. Takto připravenou zapékací misku vrátíme opět do trouby a zapečeme ještě cca na 20 minut.
4. Necháme chvilku vychladnout a podáváme.








dubna 23, 2017

Francouzský Quich s hlívou ústřičnou

by , in
Francouzský Quich, je slaný koláč, který může mít všechny možné náplně. Osobně zbožňuji houby, tak to byla jasná volba. Je náročnější na časovou přípravu, ale výsledek stojí za to.


Na přípravu:

Těsto:
300 g mouky ( já dala 100 g pohankové a 200 g hladké )
130 g másla
špetku soli
studenou vodu, 100 ml

Náplň:
500g hlívy ústřičné
půl citronu
lžíce másla
150 g mléka
2 šťastná vejce
pepř
sůl
italské bylinky
bylinky na houby
2 stroužky česneku

Recept
1. Mouku s máslem, špetkou soli a vodou zpracujeme v těsto, které poté necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici.
2. Na vále vyválíme těsto cca 4 mm silné a vložíme ho do formy. Kde ho prsty přitiskneme k formě. Vidličkou vytvarujeme okraje a párkrát propíchneme, ( aby se těsto během pečení nezvedalo ).
3. Formu vyloženou těstem, dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 20-25 min.
4. Na rozehřáté pánvi a na másle osmahneme nakrájenou hlívu na kostičky, přidáme koření, stačí aby houba změkla. Po odstavení přidáme vajíčka, česnek a mléko, krátce zamícháme a směs vylijeme do formy, kde máme hotový korpus z těsta.
5. Koláč dáme opět do trouby a pečeme 20 min. dokud nebude směs hotová.





dubna 22, 2017

Ideální krém na pleť

by , in
         Existuje vůbec krém, který po každém nanesení rozzáří naší pleť, a nenecháme za něho půlku výplaty? Najít ideální krém pro pleť je takřka nemožné, ruku na srdce, která z nás nevyzkoušela minimálně pět krémů a přesto nám nevyhovoval. V opačném případě se jeho cena rovnala dvěma kabelkám a to už mi vážně dělá vrásky na čele.
         Takže najít ideální krém na pleť je asi stejný oříšek jako najít ideálního chlapa. Už ztrácíte taky naději? Myslela jsem si, že všechny ty krémy které nestály stovku, ale minimálně pět vyhodím do koše a koupím si starou dobrou Niveu. Poté jsem objevila http://www.havlikovaapoteka.cz/ a byla jsem v ráji ! Já si jednoduše zamilovala přírodní produkty o hodně víc než ty parfémované. Produkty, které jsou přírodní, pomáhají, a ještě mají to božské balení? Koupím vše.
                                                                                                                     
         Vyzkoušela jsem toho od téhle značky už mnoho, ale o tom napíšu příště. Chci se tady s vámi podělit o tenhle krém, který už mám samozřejmě další, protože ho milujete a používáte často. Má hutnější texturu a velmi rychle se vsákne do pleti. Má příjemnou vůni, která není tolik těžká a je hodně svěží. Oblíbila jsem si ho převážně pod make-up, kde funguje jako báze, ( zkoušela jsem jich několik a žádné neseděla ).
          50 ml, stojí přijatelných 248 korun, a já ho doporučuji všemi deseti ! :)


My Instagram